Düzenli ve sağlıklı beslenme mutlu bir yaşam sürmenin en önemli şartları arasında yer alır. Ancak insanlar yoğun yaşam temposu nedeniyle zaman zaman düzenli beslenmeye vakit bulamayabilir. Kaliteli gıda tüketiminin de giderek azalması ile birlikte insanlar, mineral ve vitamin kaybı sorunları ile karşı karşıya kalır.
Birçok insanda günlük diyet koşulları ve düzensiz beslenme alışkanlıkları nedeniyle magnezyum, kalsiyum, E ve C vitamini, potasyum gibi besinler bakımından eksiklikler ortaya çıkar. Bu beslenme koşullarının değişmesi ile birlikte vücuttaki zararlı bakteriler işlevlerini artırarak hastalıklara ciddi anlamda zemin hazırlamaya başlar. Böyle durumlarda vücudun eksik kalan besinler yönünden tamamlanabilmesi için takviye edici gıda tüketimi önem taşır.
Takviye Edici Gıda Nedir?
Takviye edici gıdalar sağlıklı vücut fonksiyonlarının en iyi şekilde desteklenmesini sağlayan ve vücudun ihtiyaçlarına yanıt veren gıda türleridir. Bu gıdaları kullanmak için kişilerin hasta olmayı beklemesi gerekmez. Aynı zamanda bu takviye gıdaların formülasyonları günlük kullanıma uygun olarak ayarlandığından düzenli şekilde kullanılabilir.
Takviye olarak alınan gıdalar ilaç yerine geçmeyen ürünlerdir. Bu ürünlerin hiçbir tedavi edici yönü bulunmaz. Ancak mevcut durumlara takviye olarak kullanılarak vücudun direncinin artış göstermesine destek verilir. Özellikle vücut tarafından üretilmeyen ve dışarıdan alınması zorunlu olan gıdaların vücuda alınmasında takviye gıdaların yeri oldukça önemli.
İlginizi çekebilir: Probiyotik Bakteri Nasıl Üretilir?
Takviye Edici Gıdalar Nelerdir?
Takviye edici gıdalar arasında birçok alternatif bulunur. Bunların hangisinin en iyi olduğu sorusuna net olarak yanıt vermek ise mümkün değildir. Aynı zamanda her takviye gıdanın vücut için farklı faydaları öne çıkabilir. Örneğin D vitamini eksik olan kişiler kemik yapısının güçlenmesi için D vitamini takviyesi almak durumunda kalır. Ancak düşük riski olan kişilerin folik asit içeren takviye gıdaları tüketmesi gerekir.
Marka tercihlerinde de her zaman doktor tavsiyeleri dikkate alınabilir. Öncelikle vücudun gereksinim duyduğu vitamin ve mineraller saptanır. Sonrasında hangi takviye gıdaların alınması gerektiği üzerinde durulabilir.
Takviye Edici Gıdaların Faydaları Nelerdir?
Takviye edici gıdaların insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunur. Bu gıdalar vücudun sağlıklı bir şekilde işlevlerini devam ettirebilmesi için önemli bir yere sahip. Vücuttaki eksik olan vitamin ve mineralleri almanızda hızlı etkileri ile öne çıkar. Tam olarak öğünlerin yerini almasalar da eksik kalan vitamin ve mineralleri hızlı şekilde alma konusunda oldukça başarılı ürünler.
Farklı yaş gruplarına özel olarak üretilen takviye gıdalar sağlıklı beslenmeyi devam ettirebilmek ve koruyabilmek için kullanılır. Bu ürünler ilaç yerine geçmediğinden tedavi aşamasında yalnızca destekleyici ürün olarak kullanılır. Bununla birlikte kullanıcı gereksinimlerine tam olarak yanıt vererek beslenmede eksik kalan yönlerin tamamlanmasına yardımcı olur. Takviye edici gıdalar hastalık riskini önemli ölçüde azaltan besinler olarak öne çıkar. Aynı zamanda vücudun direncini artırarak çevre koşullarına karşı daha dayanıklı bir hale getirir.
İlginizi çekebilir: Probiyotik Bakteri Çeşitleri Nelerdir? Hangisi Daha İyi?
Takviye Edici Gıdalar Nasıl Üretilir?
Takviye edici gıda üretimi titizlikle gerçekleştirilen bir üretim sürecini içine alır. Bu gıdalar en iyi laboratuvar ortamlarında üretilir. Birçok test aşamasından geçirilir ve insanların en iyi standartlarda kullanabilecekleri şekilde sunulur. Takviye edici gıdaların üretiminde organik ham maddelerin temin edilmesi önemlidir.
Bu gıdalar hem steril ortamlarda hem de birinci sınıf ham maddeler kullanılarak üretilir. Bu da insan sağlığı açısından önemli avantajlar sağlar. Bu gıdaların üretimi için ilk olarak formülasyon belirlenir. Bu formülasyon üzerinde birtakım bilimsel çalışmalar yapılır. Aynı zamanda yasal mevzuatlara göre kararlar verilir. Üretimler sırasında sağlığı tehdit edecek nitelikte katkı ve yardımcı madde kullanılmamasına da önem verilir.
Takviye gıdaların üretilebilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığından tüm izinlerin alınmış olması gerekir. Aynı zamanda üretimlerin tamamı bakanlık tarafından belirlenen koşullara ve kurallara uygun olarak gerçekleştirilmesi önem taşır. Tüm üretim süreci bakanlık tarafından da denetlenir. Tüm takviye gıdalar Türk Gıda Kodeksi Takviye Edici Gıdalar Tebliğine uygun olarak üretilir.
Daha fazlası için sosyal medya hesabımızı takip edebilir ya da buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Comments