top of page

Probiyotik Bakteri Çeşitleri Nelerdir? Hangisi Daha İyi?

Güncelleme tarihi: 3 Oca 2023

Vücudun yönetilmesinde kalp ve beyin kadar önemli olan organlardan bir diğeri bağırsaklardır. Bağırsaklar ve içinde bulundurduğu bakteriler insanların yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesinde önemli bir etkiye sahip. Özellikle insanların sindirim sistemlerinde 500’den fazla bakteri türü olduğundan bahsetmek mümkün olabilir. Bu bakterilerin birçoğu iyi karakterde bakterilerdir. Yeni doğum zamanında kazanılan iyi karakterli bakteriler genel olarak sabit kalır ve insanların yaşamsal faaliyetlerine etki eder.

Sağlıklı insanlarda tüm bakteri sistemi zararlı ve yararlı olacak şekilde bir dengede bulunur. Bu bakımdan hem insanların doğum şekilleri hem de yaşamlarını sürdürmek için gerekli olan beslenme düzenleri oldukça önemli.


Probiyotik Nedir?

İnsanların önemli yaşam organlarından biri olan bağırsak sistemi içerisinde birçok bakteri türünden bahsedilebilir. Bu bakterilerin dengede olması insanların sağlıklı bir yaşam sürebilmelerinde etkilidir. Sindirim sistemi içerisinde bulunan belli sayıdaki yararlı canlı mikroorganizmalar probiyotik olarak isimlendirilir. Bu isim Yunanca kökenli bir kelime. Yaşam için anlamına gelir. En yaygın probiyotik çeşitleri arasında ise Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus yer alır.

Probiyotikler genel olarak zararları bakterilerin sayısını azaltmak ve bağışıklık sisteminin daha iyi bir şekilde çalışmasına katkı sağlamak için önemli. Bağırsak duvarının fonksiyonlarını daha da iyileştirerek insanların bağırsak florasının daha düzenli çalışmasını sağlar. Lifli sebzeler, anne sütü, meyve türlerinin bazıları doğal probiyotik barındırır.





Yaygın Probiyotik Bakteri Çeşitleri Nelerdir?

Probiyotik sindirim sisteminin daha iyi çalışması ve insanların genel sağlığının yerinde olması için oldukça olumlu etkilere sahip olan bakteri ve mayalar olarak tanımlanabilir. Genelde bakteri denildiğinde olumsuz düşünceler ortaya çıksa da bazı bakteri türleri vücut için son derece faydalı. Bu faydalı bakteriler zararlı olanların sayısını azaltarak bağırsak sisteminin normal düzende çalışmasına katkı sunar. Yaygın olarak bilinen probiyotik bakteri çeşitleri nelerdir sorusuna şu şekilde yanıt vermek mümkün olabilir:



Lactobacillus

Lactobacillus bağırsak sisteminde yaşayan bir bakteri türü olarak tanımlanabilir. Bu bakterinin insanların sağlığı üzerinde önemli rolleri bulunur. Bu probiyotik bakteri türünün önemli faydaları bulunur. Özellikle kolesterolü düşürmeye son derece yardımcı olur. Aynı zamanda vajinal enfeksiyonlardan koruyarak oluşmalarını engeller. Kilo vermede oldukça önemli faydaları bulunur. Gribal enfeksiyonlara karşı vücudu daha dayanıklı hale getirir. Alerji belirtilerini azaltarak alerjik reaksiyonlar karşı korur. Egzama belirtilerini azaltır. Her şeyden önemlisi bağırsak sağlığı açısından son derece önemli faydaları bulunur.





Bifidobacterium

Bağırsak florasının önemli bir parçası olan Bifidobacterium, Actinobacteria sınıfına dahil bir bakteri türüdür. Bu bakteri türü patojen hücreleri bastırır ve bunların bağırsak duvarından geçmesine izin vermez. Bağırsak transit sürelerinin düzenli olarak ayarlanmasına yardımcı olur. Bunun yanında dışkılama frekansının daha düzenli hale gelmesine destek verir. Bunlara ek olarak mineral emilimine büyük bir katkı sunar.


Streptococcus

Yaygın probiyotik bakteri çeşitleri arasında Streptococcus da önemli işlevlere sahiptir. Sabit bir çizgi üzerinde çoğalan bir bakteri türüdür. Bu nedenle de ikili ya da zincir şeklinde görülebilirler. Anilin boyları sayesinde kolay bir şekilde boy alabilirler. Kan ve serum ile zengin hale getirilen bu bakteri türlerinin bazıları karbondioksitli ortamlarda da üremeye eğilimlidir.

Vücudun genelinde flora bakterisi bulunur ve deri üzerinde de en çok bulunan bakteri türleri arasında yer alır. Bunların büyük bir kısmı ise insan patojenli bakterilerdir. Bu bakterinin de kendi içinde farklı türleri bulunur. Yüksek orana asit üretebilir ve şeker konsantrasyonlarına karşı da dayanıklı bir yapıları bulunur. Hareketsiz ve sporsuz bakteriler olarak bilinirler.


Daha fazlası için sosyal medya hesabımızı takip edebilir ya da buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

74 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page