top of page

Vitamin Hammadde Nasıl Üretilir?

Vitaminler, sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için kullanılması gereken organik bileşenlerdir. İnsan vücuduna faydalı 13 çeşit vitamin türü bulunmaktadır. Vitaminler doğal besinlerin yanı sıra gıda takviyelerinden alınabilmektedir. Farklı besinlerden alınabilen vitaminler insan yaşamının döngüsü için gereklidir.

Bazı vitaminlerin yoksunluğu vücudun birçok hastalığa karşı savunmasız kalmasına neden olmaktadır. Vitaminler, hayvansal ve bitkisel kaynaklardan elde edilmektedir. Vitamin takviyesi almayı düşünenler vitamin hammadde nasıl üretilir, sorusunu merak etmektedir. Günümüzde üretilen vitamin takviyeleri yapay ve doğal olabilir. Vitamin hammadde üretimi, tedariği ve daha fazlası detaylı olarak açıklayalım.



Vitamin Hammadde Nedir?

Vitaminler insan ve hayvan diyetlerinde kullanılması gereken organik bileşenlerdir. Eksikliği çeşitli hastalıklara neden olurken 13 farklı vitamin grubunun vücuda alınması gerekir. Vitaminler bitki ve hayvansal gıda kaynaklarında bulunurken saf formlarda besin takviyesi olarak alınabilmektedir.

Vitamin tabletleri ya da kapsülleri üretim sürecine bağlı olarak doğal ya da yapay yollarla üretilmektedir. Selüloz, laktoz, kalsiyum veya malto-dekstrin, vitamine uygun hacmi vermek için dolgu maddesi olarak birçok vitamine eklenir.

Magnezyum stearat ya da stearik asit, vitamin tabletlerinin kalıp şeklini alması için kullanılırken silikon dioksit akış maddesi olarak eklenir. Bu sayede kapsül ya da tablet yapımı kolaylaşır. Mide asidinde kolaylıkla parçalanması için selüloz sakızı ya da nişasta eklemesi yapılmaktadır.

Kalsiyum, demir ve çinko gibi minerallerin yanı sıra vitamin bileşenlerine çeşitli bitki türleri etkilenebilir. Laboratuvar ortamında hazırlanan saflaştırılmış mineral ve vitaminler birleştirildiğinde multivitamin tabletleri oluşur.

Vitamin üretiminin her aşamasında kalite kontrolleri yapılır. Kapsül ya da tablet haline getirilmeden önce ve bitmiş hali kapsamlı şekilde incelenir.



Vitamin Hammadde Nerede Kullanılır?

Vitamin hammadde, hayvansal ve bitkisel gıdaların yanı sıra kapsül, tablet ya da içeceklerde bulunmaktadır. Vitamin hammadde tedariği yapan firmalar ilaç ve gıda firmalarına satış yapmaktadır. Farklı endüstrilerde kullanılan vitamin hammaddesi gıda, ilaç endüstrisi, sağlık endüstrisinde kullanılmaktadır.

Vitamin hammaddesi, gıda endüstrisinde bebek maması üretiminde, sporcu besin takviyelerinde kullanılırken aynı zamanda hayvan yemi endüstrisi de bol miktarda vitamin kullanır. Kedi ve köpek mamalarında ve hayvan besi ve süt yemlerinde çok çeşitli vitaminler kullanılmaktadır.

Mikro besin değerlerinin düşük olduğu kişilerde hastalıkların görülme ihtimali yüksek olabilir. Bitkisel ve hayvansal gıdalardan alınabilen vitamin ve mineraller yetersiz kaldığında gıda takviyesi olarak vitamin ve mineral kapsülleri kullanılabilir.

En iyi beslenme yöntemini bulmak ve rahatsızlığınıza kesin çözüm bulmak için diyetisyen ve doktora başvurabilirsiniz. Kan tahlili ve beslenme planınıza göre ihtiyacınız olan vitamin ve multivitaminleri kullanabilirsiniz.



Vitamin Hammadde Nasıl Üretilir?

Mineral ve vitamin hammadde olarak laboratuvarlarda üretilmektedir. İlaç ve gıda üreticileri vitamin hammadde tedariği yapan distribütörlerden ham vitaminler satın alır. Gelen hammaddelerden numune alınarak teste gönderilir.

Ham vitaminler, üreticiye toz olarak gelir eğer ince taneli değilse değirmende öğütülür. Laboratuvar teknisyenleri, yeni bileşenlerle çalışırken test partileri çalıştırabilir ve ön harmanlamanın gerekli olup olmadığına karar verebilir.

Vitamin tabletleri için, partikül boyutu, formülün tabletleme makinesinden geçme durumuna karar verilir. Islak granülasyonda, vitaminlerin toz parçacıklarıyla karışması için ıslatılır ve bir karışım kabında kurutulur.

Tüm vitamin içerikleri hazır olduğunda her kapsül ya da tablet için gerekli miktarlar belirlenir ve karışım kapsülleme makinesine aktarılır.

Kapsül makinesinden çıkan vitaminler temizleme işleminden geçirilir ve paketlemeye alınır.

Vitamin hammaddesi, bitkisel ve hayvansal ürünlerden elde edilirken sentetik olarak da yapılmaktadır. Sağlığınızı korumak ve biyolojik dengeyi korumak için doğal yollarla üretilen besin takviyelerini tercih etmelisiniz.


Daha fazlası için sosyal medya hesabımızı takip edebilir ya da buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.




62 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page