top of page

Patojen Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

DNA dizileme teknolojisindeki gelişmeler, dünyanın her yerindeki bilim adamlarının tam mikrobiyal genomlarının hızlı ve verimli bir şekilde dizilmesini mümkün kıldı. Tüm mikrobiyal genomların DNA dizilerine erişim, mikroorganizmayı moleküler düzeyde analiz etmek ve anlamak için yeni fırsatlar sunar. Bilim insanları, biyolojik dokulardaki patojenleri saptayabilir ve patojenik istilaya yanıt olarak gen ekspresyonundaki varyasyonları inceleyebilir. Bu yanıtlar, mikrobiyal patojen analizi ve ilaç geliştirme için yeni yaklaşımlar tasarlamaya yardımcı olur.



Patojen Nedir?

Patojen genellikle hastalığa neden olan veya neden olabilecek bir mikroorganizma olarak tanımlanır. Bir patojen, bir konakta hasara neden olabilen bir mikrop olarak açıklanabilir. Ancak bu tanım hemen mikroorganizmanın hastalık ya da zarar vermesine sebep olan şeyin ne olduğu sorusunu gündeme getirir. Bu durum, hastalık mikrop teorisinin kurulduğu 19. yüzyılın sonlarına kadar uzanan süregelen bir tartışmaya dayanır.


Mikrop teorisi döneminin ilk günlerinde, başlıca patojenik mikropların çoğu kapsüllenmiş veya toksijenik bakterilerdi ve bu, patojenik ve patojenik olmayan mikroplar arasında doğal farklılıklar olduğunu öne sürdü. Bununla birlikte, o zaman bile, düzgün sınıflandırmaların sorunlu olduğu açıktı, çünkü bir mikrobun laboratuvarda zayıflatılabileceği, ancak bir konakta geçiş yoluyla virülansın geri kazanılabileceği biliniyordu.


Virüsler ve bakteriler patojen olabilir, ancak başka patojen türleri de vardır. Her canlı, hatta bakteriler bile bir patojenle enfekte olabilir. Patojenler yaygın insan davranışları yoluyla yayılır. Ellerinize öksürebilir veya hapşırabilir ve ardından başka şeylere veya insanlara dokunabilirsiniz. Yemek pişirirken ellerinizi kirleterek de patojenleri yiyeceğe aktarabilirsiniz. Çiğ yiyeceklerden kaynaklanan patojenler mutfaktaki diğer yiyeceklere yayılabilir.



Patojen Analizi Nedir?

Bir patojen veya enfeksiyöz ajan, hastalığa neden olan bir organizmadır. Patojenler virüsleri, bakterileri, mantarları ve parazitleri içerir. Patojenler esas olarak dünyadaki herhangi bir ortamda bulunabileceğinden, birçok durumda insanlara bulaşma riski taşırlar. Bu nedenle, patojenlerin varlığını tespit edebilmek önemlidir. Su kaynakları, yiyecekler, kozmetikler ve tüketilen veya potansiyel patojenik risk için tehlike oluşturan her şey patojenler için rutin olarak değerlendirilir. Patojenik kontaminasyondan şüphelenilmesi durumunda, patojenlerin varlığını değerlendirmek için patojen analizi yöntemleri kullanılır. Patojen analizi hastalığın teşhisinde önemlidir. Hastalar potansiyel patojenik enfeksiyonu gösteren semptomlarla başvurduklarında kan, idrar, tükürük ve dışkı gibi örnekler toplanır ve ardından teşhis amacıyla kullanılan patojenik saptama testlerine tabi tutulur.

Bir numunede birden fazla patojen arayabilmek çok önemlidir. Dahili kontrolü ve şüphelenilen patojeni değerlendirme yeteneğine sahip olmak, tahlilin doğruluğu ve güvenilirliği için çok önemlidir. Birden fazla patojenin aynı anda test edilmesi gereken birçok durum vardır. Bir dizi potansiyel patojenin rutin testlerde veya şüpheli bir kontaminasyon olayı sırasında yaygın olarak değerlendirildiği su veya gıda numunelerinde, birden fazla patojeni tespit etme yeteneği çok önemlidir. Hastaların patojenik teşhisi durumunda, numune boyutu genellikle sınırlıdır ve hastalığa neden olan kesin patojen net olmayabilir. Bu nedenle, her numuneyi çeşitli potansiyel patojenler için test edebilmek oldukça önemlidir.



Patojen Analizi Nasıl Yapılır?

Geleneksel olarak, patojen analizi aşağıdaki gibidir;

  • Mikroskobik değerlendirme,

  • Kültür tahlilleri,

  • Yanal akış testleri,

  • Kaplama yöntemleri ve hızlı kaplama çözümleri,

  • Elisa testi.


Bunların hepsi etkili olmakla birlikte, her biri zahmetlidir, özel olarak eğitilmiş personel gerektirir ve sonuç alınması günler alabilir. Son yıllarda, gerçek zamanlı PCR (qPCR) gibi moleküler yöntemler, patojen tespiti için giderek daha popüler hale geldi. Bunun nedeni, çok fazla zaman ve kaynak gerektirmeden doğru sonuç sunabilmeleridir. Özellikle gerçek zamanlı PCR, mevcut yöntemlere mükemmel bir alternatif sunar.


Daha fazlası için sosyal medya hesabımızı takip edebilir ya da buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.


163 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page