Tarımsal üretimde verimliliği artırmak için, bitki köklerinin güçlü yapıya sahip olması büyük önem arz eder. Kökü güçlü olan her bitki, zararlı patojenlere karşı dirençli hale gelir. Bitkilerde kök güçlenmesini sağlamak için farklı yöntemlere başvurulabilir. Kök güçlendirici mikroorganizma kullanımı da bu yöntemler arasında yer alır. Günümüzde yaygın olarak tercih edilen kimyasal uygulamaların yerine, tamamen organik bir yöntem olan organik mikrobiyal gübre kullanarak, aynı etki yakalanabilir.
Kök Güçlendirici Mikroorganizma Nedir?
Kök güçlendirici mikroorganizma, bitkilerin sağlıklı olması ve daha sağlam köklerle toprağa tutunabilmesi için dışarıdan sağlanan faydalı bakterileri ifade eder. Bitkiler, toprağa daha iyi tutunabilmek için sağlam köklere ihtiyaç duyarlar. Özellikle çimlenme dönemi ve takip eden ilk dönemlerde, bitkilerin varlıklarını sürdürebilmeleri açısından bu ihtiyaç daha da belirgindir. Toprak, bitki köklerinin güçlü olması için gereksinim duyduğu mikroorganizmaların bir kısmını barındırır. Ancak bu yeterli olmaz. Ayrıca kimyasal gübrelerden dolayı toprak yapısının bozulması da bitkiler açısından bir dezavantaj oluşturur. Bu durumda dışarıdan, kök güçlendirici mikroorganizma takviyesi yapılması gerekir.
İlginizi çekebilir: PGPR Bakterileri Nelerdir? Bitki Gelişimine Nasıl Fayda Sağlarlar?
Mikroorganizmalar Bitki Gelişimini Nasıl Etkiler?
Mikroorganizmalar, bitki gelişimine pek çok yönden destek sağlar. Özellikle büyümeye teşvik edici mikroorganizma bileşenleri, bitkilerin sağlıklı bir şekilde hayatta kalabilmelerine olanak tanır. Mikroorganizmaların bitkiler üzerindeki olumlu etkileri şu şekilde sıralanabilir:
Erken Çimlenmeyi Destekler: Bitkilerin erkenden çimlenmesi, yetiştirme süresinin kısalması ve bitki yetiştirme için ortaya çıkacak maliyetin düşmesi anlamına gelir. Organik mikrobiyal gübre içerisinde bulunan mikroorganizmalar, bitkilerin erken çimlenmesini destekler.
Yüksek Verim Sağlar: Tarımsal üretimde verimlilik, doğrudan kârlılığı artırır. Dışarıdan mikroorganizma desteği olmadan gerçekleştirilen üretim ile kıyaslandığı zaman, mikroorganizma destekli üretimde verimin daha yüksek olduğu görülür. Sağlıklı ve güçlü bitkilerin yetişmesine olanak tanıyan mikroorganizmalar, bu sayede daha fazla ürün elde edebilmeye yardımcı olur.
Toprağı Güçlendirir: Kök güçlendirici mikroorganizmalar bitkiler için faydalı oldukları kadar, toprak için de çeşitli faydalar sağlar. Özellikle daha önce kimyasal gübre kullanımına bağlı olarak toprağın kaybetmiş olduğu faydalı bileşenleri geri kazandırır. Toprağı, bitki için en ideal düzeye getirir.
Hangi Mikroorganizmalar Kök ve Bitki Gelişiminde Etkilidir?
Bitkilerin gelişimini destekleyen ve tamamen organik olan mikroorganizmalar oldukça çeşitlidir. Bu çeşitlilik içerisinde yer alan her bir mikroorganizma, farklı faydalar sağlar.
Bacillus Amyloliquefaciens
Bitki köklerinde tuz miktarının azalmasını sağlar ve pH düzeyini dengeler. Ayrıca antibiyotikler stres karşısında bitkilerin daha dirençli olmasına olanak tanır. Oksin, gibberillin, etilen, absisik asit ve sitokinin gibi bitki hormonlarının üretilmesi için bitki köklerini uyarır.
Bacillus Licheniformis
Bitkinin Fe besin maddesini daha hızlı almasına yardımcı olur. Yüksek pH düzeylerinde bile hayatta kalabilen proteazların üretimini destekler.
Bacillus Subtilis
Bitkilerin korunması ve beslenmesinde en etkili mikroorganizma olduğu söylenebilir. Bitkilerin beslenmesi için karbon ve azot döngüsünün dengeli bir şekilde sürdürülmesini sağlar. Bitki köklerine zarar verme potansiyeli bulunan zararlı patojenlere karşı mücadele eder. Poliaminler gibi, bitkiye fayda sağlayacak yararlı bileşenleri aktif hale getirir.
Bacillus Thuringiensis
Bitkilerin böceklere karşı direncini artırır. Üretmiş olduğu endotoksinler sayesinde, böceklerin sindirim sistemlerini çökertir ve böylelikle bitkiye zarar vermelerinin önüne geçer.
Trichoderma
Kitinaz enziminin üretilmesinde aktif rol oynayan mikroorganizmadır. Bu sayede bitkilerin, zararlı mikroorganizmalara karşı direncini artırır. Köklerin su tutma kapasitesini artırır. Bitkilerin yanı sıra, toprağa da fayda sağlar. Toprak yapısının gevşemesine yardımcı olur.
Paenibacillus Pabuli
Bitkileri mantar, bakteri ve nematodlar karşısında dirençli kılar.
Daha fazlası için sosyal medya hesabımızı takip edebilir ya da buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Comments