top of page

Bifidobacterium Nedir? Faydaları Nelerdir?

Probiyotikler, ekstra besin değeri sunmak için tüketilebilir ürünlerde bulunan veya bunlara eklenebilen canlı bakteri ve mayalardır. Üreticiler farklı çeşitlerde ekili bakteri ve mayalar üretebilirler. Tüketiciler bunları doğrudan yiyeceklere katabilir veya takviye olarak tüketebilirler. Bu çeşitlerden biri, insanlar da dahil olmak üzere tüm memelilerin gastrointestinal sisteminde ve ağzında bulunan bir bakteri cinsi olan bifidobacteriumdur. Bifidobacterium nedir? Bifidobacterium nelerde bulunur? sorularının cevaplarını birlikte inceleyelim.





Bifidobacterium Nedir?

Bifidobacterium, laktik asit bakterileri adı verilen bir bakteri grubuna aittir. Laktik asit bakterileri, yoğurt ve peynir gibi fermente gıdalarda bulunur. Bifidobacterium, antibiyotiklerin tersi olan probiyotikler olarak birçok tedavide kullanılmaktadır. Dost bakteriler olarak kabul edilirler ve normalde meydana gelecekleri vücut bölgelerinde büyümek ve çoğalmak için alınırlar.


Bifidobacterium, normalde bağırsaklarda yaşayan bir bakteri grubudur. Vücudun dışında büyüyebilirler ve daha sonra ilaç olarak ağızdan alınabilirler. Bifidobacterium, bebeklerde ve çocuklarda ishalin önlenmesine yardımcı olabilir. Bazı insanlar bağırsaklarda ishal, radyasyon, kemoterapi, antibiyotikler veya diğer nedenlerle öldürülen veya çıkarılan "iyi bakterileri" eski haline getirmek için bifidobacterium alırlar. Bifidobacterium ayrıca ülseratif kolit adı verilen bağırsak hastalığının yanı sıra bazen ülseratif kolit ameliyatından sonra gelişen poşit adı verilen durumu tedavi etmek için kullanılır.





Bazı durumlarda yenidoğanlarda nekrotizan enterokolit adı verilen belirli bir bağırsak enfeksiyonunu önlemek için bifidobacterium kullanılır. Bifidobacteriumların diğer kullanımları arasında bebeklerde atopik egzama, maya enfeksiyonları (kandidiyaz), soğuk algınlığı, grip, kreşe devam eden çocuklarda grip benzeri semptomların azaltılması, meme ağrısı (mastitis), hepatit, laktoz intoleransı, kabakulak adı verilen bir cilt durumunun tedavisi yer alır. Bu bakteriler ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmek ve kolesterolü düşürmek için kullanılır.



Bifidobacterium Nelerde Bulunur?

İnsanlar doğal olarak bifidobacterium üretmesine rağmen, bu süreç zaman alabilir. Bakteri popülasyonları da kendilerini organik olarak yenilemek için mücadele edebilir. Bifidobacterium ve diğer gastrointestinal mikrobiyotaların öneminin ardındaki kanıtların ağırlığı, tüketicilerin bağırsak fonksiyonlarını stabilize edebilen probiyotik ürünler için artan bir iştah kazanmaya devam edecekleri anlamına gelir. Bifidobacterium bulunduran gıdalar aşağıdaki gibidir;


  • Yoğurt

  • Peynir

  • Kefir

  • Fermente lahana turşusu

  • Kimchi

  • Tütsülenmiş etler

  • Ekşi mayalı ekmek

  • Sirke

  • Misoh


Yiyeceklerin haricinde bu probiyotik, takviye olarak da alınabilir. Bu ürünler, insan sindirim sistemindeki Bifidobacterium türleri de dahil olmak üzere sağlıklı bakteri sayısını artırmaya yardımcı olabilir.





Bifidobacterium Türü Bakterilerin Faydaları Nelerdir?

Bifidobacterium bağırsak, beyin, metabolik ve bağışıklık sistemlerinin sağlığına birçok fayda sağlar. Reçeteli bir ilaç yerine kullanılamaz fakat iyileşme süreçlerini destekler. Bifidobacterium türü bakterilerin potansiyel faydaları aşağıdaki gibidir;


  • İrritabl Bağırsak Sendromu: İrritabl bağırsak sendromu genellikle karın ağrısı veya rahatsızlığı ile karakterizedir ve dışkı sıklığı ve/veya kıvamındaki değişikliklerle ilişkilidir. İshal ve/veya kabızlığa neden olabilir. Bazı randomize klinik kontrol çalışmalarına dayanarak, probiyotiklerin İBS hastalarının genel semptomlarını iyileştirebileceği sonucuna varmıştır.

  • Egzama: Birçok çalışma, hem gebelik ve emzirme döneminde anneye hem de bebeklere verilen Bifidobacterium içeren probiyotiklerin kullanılmasının bebek ve çocuklarda egzamayı önleyebileceğini göstermiştir.

  • Gastrointestinal Enfeksiyonlar: Probiyotikler, gastrointestinal enfeksiyon riskini azaltmak ve iyi bakterilerin ölümünü önlemek için sıklıkla antibiyotiklerle birlikte kullanılır.

  • Bağışıklık: Bir dizi çalışma, bebeklik döneminden itibaren bağırsak sağlığının , yaşamın ilerleyen dönemlerinde sağlıkla ilgili durumları ve risk faktörlerini önlemede rol oynayabileceğini göstermektedir. Araştırmalar, bağırsak bakterilerindeki bir değişikliği, çölyak hastalığı ve tip 1 diyabet, metabolik sendrom, alerjiler, astım ve inflamatuar bağırsak hastalığı gibi otoimmün hastalıklar dahil olmak üzere çok sayıda hastalıkla ilişkilendirmiştir.

Daha fazlası için sosyal medya hesabımızı takip edebilir ya da buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

18 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page