top of page

Tarım Alanında Mikroorganizmalardan Nasıl Faydalanılabilir?

Temel ihtiyaçlarımızı karşılayan, bizi kucaklayan toprak, tarım ülkesinde yaşayan bizler için ekstra önem taşır. Toprağın işlenmesi, büyük emeklerle üretime dönüşme serüveni insanlık tarihine dayanan bir maziye sahiptir. Var oluşumuzdan bu yana sürekli bağlantı halinde olduğumuz ve bağ kurduğumuz toprağı işleyerek yani tarım yaparak hem toprağın kalitesini arttırıyor hem de yaşamımıza değer katıyoruz.

Hayatımızın bu denli merkezinde olan tarımı verimli topraklarda yapmak ya da toprağın verimini yükseltmek oldukça önemli. İşte tasarımda mikroorganizma kullanımı tam da bu noktada oldukça önemli ve fayda sağlar hale geliyor. Tarımda mikroorganizma kullanımı; toprağın verimliliğini, yetiştirilen ürünlerin kalitesini arttırıyor.

Peki tarımda mikroorganizmalar nasıl kullanılır ve faydaları nelerdir? Gelin birlikte inceleyelim.



Mikroorganizma Nedir?

Daha anlaşılır ve faydalı olabilmesi adına konunun temelinden başlamak istiyoruz. Mikroorganizma nedir? Mikroskobik bir canlı olan mikroorganizmaların çok fazla çeşidi ve türü vardır. Tarımda kullanılan ve kullanıldığında fayda sağlayan hali ise azot döngüsüne katkı sağlayan mikrobiyal gübre olarak dönüştürülmüş olanlarıdır. Peki nedir bu mikrobiyal gübre?

Genetiği değiştirilerek ya da tamamen organik olarak elde edilmiş mikroorganizma kombinasyonlarının özel bir ortamda hazırlanmış halidir. Toprağa sağladığı fayda ve ürün kalitesindeki artışa verdiği katkıdan dolayı en genel tanımıyla mikroorganizmaların tarımda uygulanması olarak da ifade edilebilir. Çünkü hiçbir mikroorganizmayı bir laboratuvar ortamı olmadan, uzmanlar tarafından işlenmeden bireysel olarak kullanmak mümkün değildir. Mikrobiyal gübre olarak satın alınabilen ve doğrudan kullanılabilen bu ürünler nasıl uygulanır?



Tarımda Mikroorganizma Kullanımı

Tarımda mikroorganizma kullanımı, az önce de belirttiğimiz gibi mikrobiyal gübre ürünleriyle mümkündür. Doğrudan tohuma uygulayabileceğiniz bu ürünün kullanım adımlarını şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Toz ve sıvı halde bulunan bu ürünlerden en uygun olanı tercih edilir.

  • Tüm tohumların üzerini kaplayacak bir katman şeklinde uygulanır. Bu sayede tohum doğrudan faydalı içerikleri içerisine alabilir.

  • Sebze gibi ürünlerde kullanılacaksa barındırma ya da damlama yöntemi ile uygulanabilir. Böylelikle kökler bitkiyi destekleyecek organizmaları kullanabilir.

Bitki ve yosun özlerini de içeren mikroorganizmaların tarımda uygulanması, mevcut ve potansiyel ürünlerin kalitesini artırmaya fayda sağladığı gibi mahsul kaybını da çok büyük ölçüde engellemektedir. Talebin giderek yükseldiği ve faydaları saymakla bitmeyecek tarımda mikroorganizma uygulamasının olumlu etkilerini detaylı inceleyelim.



Tarımda Mikroorganizma Kullanımının Faydaları

Mikroorganizmaların tarımda uygulaması en temelde ürün kaybını önlemeye ve ürünlerin kalitesini yükseltmeye yarar. Peki daha detaylı ve bilmemiz gereken faydaları nelerdir?

  • Bitkinin gelişimini destekler ve direncini arttırır.

  • Abiyotik stres ve kök sisteminin gelişimine katkı sağlar.

  • Mikrobiyal gübre uygulamasının bandırma yöntemiyle uygulanabilmesi sayesinde fidandan dikim aşamasına geçişte de kullanılabilir.

  • Bitkilerin patojenlerle savaşabilmesi için katkı sağlar.

  • Tüm sezon boyunca ürünlerin korunmasına katkı sağlayarak yıl boyu verimliliği korur.

  • Tarımda mikroorganizma kullanımı bitkinin besin alımını artırır.

  • Tarımda mikroorganizma bitkilerin ve toprağın maruz kalacağı kimyasal miktarına da direnç göstererek azaltır.

Toprak, ürün ve insan sağlığı açısından fayda sağlayıcı mikroorganizmalara son yıllarda talep oldukça artmış durumda. Değişen iklim koşulları ve çevresel faktörlerle verimliliği düşen toprak ve ürün verimliliğini yükseltmek isteyen çiftçilerin ilk tercihi olan bu uygulama, kimyasal içermemesi ve sağlığa zararlı olmaması bakımından da gönül rahatlığıyla kullanılan bir yöntemdir.

Bu uygulama için destek alabileceğiniz pek çok profesyonel marka bulunmakta. Chivalric & Regulus olarak bizim farkımız ise yarınlara katkı sağlamak için sürekli geliştirdiğimiz biyoteknolojimiz. Doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı politikasıyla know-how verileri ışığında sürekli olarak Ar-Ge çalışmalarımıza devam ediyoruz. Toprağımız, tarım ürünlerimiz ve tarımla ilgilenen emekçilerimiz için her zaman daha iyisini geliştirmeye ve üretmeye son hız devam ediyoruz!


Daha fazlası için sosyal medya hesabımızı takip edebilir ya da buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.





26 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page