top of page
chivalricregulus

Probiyotik Nedir? Faydaları Nelerdir?

Probiyotikler, insan vücudunda doğal olarak yaşayan bakteri ve mayalardan oluşur. Vücudumuzda sürekli olarak yaşayan hem iyi hem de kötü bakteriler yer alır. Sağlığımızı korumak ve hastalıklara karşı vücudumuzu dirençli hale getirmek için probiyotik takviyeleri alınabilir. Probiyotikler yararlı ve iyi bakterilerden oluşurken bağırsakları sağlıklı tutmaya yardımcı olur. Sindirim sistemlerinde oluşan hastalıklarda tedavi amaçlı probiyotikler kullanılır. Probiyotik nedir? İnsan vücuduna sağladığı faydalar nelerdir, sorularının cevaplarını birlikte inceleyelim.



Probiyotik Nedir?

Probiyotikler, vücudun başta sindirim sistemi ve deri hastalıklarına karşı direnç oluşturmasını sağlar. Bağışıklık sisteminin düşmesine, enfeksiyon ve hastalıklara neden olan bakterilerin ortadan kaldırılmasında görev alan probiyotikler insan vücudunda doğal olarak bulunur.

İnsan vücudunda bulunan mikrobiyota ya da mikrobiyom sisteminde bakteriler, mantarlar, virüsler ve protozoalar bulunur. Her insanın bağışıklık sistemine göre bakteri oranları değişiklik gösterir. Mikrobiyomu, vücudunuzu sağlıklı tutmak için birlikte çalışan, çeşitli organizmalardan oluşan bir sistemdir.

Laktobasil ve bifidobakteri bakterileri, Saccharomyces boulardii mayaları faydalı olarak bilinen en yaygın probiyotiklerdir. Mikrobiyom yapısı her insanda farklıdır ve herhangi bir eksikliği görüldüğünde besin takviyeleri alınabilir.

Faydalı probiyotikler sindirim sistemi, ağır, deri ve diğer iç organlarda bulunur. Faydalı bakteri, virüs ve mayaların kombinasyonu olan probiyotikler, vücut direncini artırmak için görevlidir.


İlginizi çekebilir: Vitamin Hammadde Nasıl Üretilir?


Probiyotik Nerelerde Bulunur?

Probiyotikler, gıdaların içerisinde doğal olarak bulunur fakat mikrobiyomunda herhangi bir bakterinin eksikliğinde besin takviyeleri alınabilir. Vücut direncini artırmak ve çeşitli hastalıklara karşı vücudu korumak için probiyotik bulunan gıdaları tüketebilirsiniz. Probiyotik nerelerde bulunur, gelin yakından inceleyelim.


Yoğurt

Laktik asit bakterileri ve bifidobakteriler olmak üzere probiyotikler tarafından fermente edilen sütten yapılır. Probiyotik bulunan yoğurtlar, enfeksiyonların azaltılmasını ve birçok sendromun görünmesinin önüne geçilmesini sağlar.



Kefir

Fermente edilen bir süt içeriği olan kefir, laktik asit bakteri ve mayaları içerir. Kemik sağlığının iyileşmesine, sindirim sorunlarının çözülmesinde ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.


Lahana ve Salatalık Turşusu

Turşular, laktik asit bakterileri tarafından fermente edilmiştir ve probiyotik özelliğe sahiptir. Ayrıca lif, C vitamini, K vitamini, sodyum ve potasyum içerirler. Lahana ve salatalık turşusu göz sağlığı için iyi olan antioksidanlardan lutein ve zeaksantin içerir.


Parmesan Peyniri

Bütün peynir türleri probiyotik içermezken parmesan peyniri pastörize olmayan sütten yapıldığı için içeriğinde yararlı bakteriler barındırır. Parmesan peyniri, protein, kalsiyum besinlerinin yanı sıra bol miktarda probiyotik içermektedir.

Süt ve süt ürünlerinin içeriğinde vücuda faydalı probiyotikler bulunur. Probiyotik ihtiyacı birçok besinden karşılanabilir fakat yeterli miktarlarda alınmadığında besin takviyeleri kullanılabilir.

Probiyotik üretiminde ihtiyacınız olan probiyotik hammaddesini Chivalric & Regulus üzerinden temin edebilirsiniz.



Probiyotiğin Faydaları Nelerdir?

Probiyotik ve iyi bakteriler, vücudumuzun sağlıklı bir denge kurmasını sağlar. Hasta olmamıza neden olan zararlı bakterilere karşı vücudun direnç sağlamasına yardımcı olur.

Vücudumuza faydalı bakteriler, bağışıklık fonksiyonunu destekleyerek ve iltihaplanmayı kontrol ederek sizi sağlıklı tutar. Probiyotikler sindirim sistemimizdeki iyi bakterilerin artmasını sağlar.

Probiyotikler sindirim sisteminden kaynaklı ishal, şişkinlik gibi rahatsızlıkların önüne geçilmesinde ve tedavisinde kullanılır. Probiyotikler yeterli değilse alerji, obezite ve sağlık sorunlarına neden olabilir.

Probiyotik üretimi yapan firmaların ürettiği gıdalar kalp sağlığını korumaktadır. Laktik asit üreten bakteriler, bağırsaktaki safrayı parçalayarak kolesterolü düşürebilir.

Probiyotik almak bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı korunmanıza yardımcı olur.

Probiyotikler, alerjilerin görülme riskini ya da şiddetini azaltır. Bunlarla birlikte sindirimden kaynaklı oluşabilecek ülseratif kolit ve nekrotizan enterokolit gibi hastalıkların önüne geçilmesine yardımcı olur.


Daha fazlası için sosyal medya hesabımızı takip edebilir ya da buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.




10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page