Mikroorganizma canlı küçük organizmalar anlamına gelir. Bu organizmalar mikroskobik boyutlarda ve gözle görülmesi mümkün olmayan canlılardır. Bakteriler, küfler, algler, mayalar, protozoa gibi birçok farklı mikroorganizma bulunur. Bunların gözle görülmesi mümkün değildir. Mikroskop yardımı ile ayırt edilebilirler. Ancak bunlar bir araya gelerek daha büyük yapıların oluşmasını sağlarlar.
Dünya genelinde 500 bin ile 6 milyon arasında mikroorganizma türü olduğundan bahsedilebilir. Bugüne kadar da bunların %5’inden daha azı tanımlanabilmiştir. Mikroorganizmaları inceleyen bilim dalı Mikrobiyoloji alanında yapılan çalışmalar ile birlikte bu mikroorganizmaların hem yararları hem de zararları üzerinde detaylı çalışmalar yapılır. Mikroorganizmalar içerisinde insan vücudu için birçok zararlı tür yanında yararları olanlar da bulunur. Bu yararlı mikroorganizmaların üretimi de oldukça önem taşır.
Mikroorganizma Nedir?
Mikroorganizma kelimesi Yunanca bir kelime olan mikros sözcüğünden türetilmiştir. Mikrop olarak da bilinen mikroorganizmalar gözle görülemeyecek kadar küçük yapıda olan ve mikroskobik ortamlarda seçilebilen canlılardır. Tek hücreli olan bu canlılar oldukça küçük yapılara sahip olsalar da bir araya geldiklerinde çok daha büyük yapıların oluşmasında önemli işlevleri bulunur.
Yararlı ve zararlı olmak üzere farklı türlerde birçok mikroorganizma türü bulunur. Bunlar tek bir hücreden milyonlarca çoğalır ve koloni olarak da isimlendirilen yapıları oluşturur. Bakteri, mantar, virüs ve parazitler bunlara örnek olarak verilebilirler. Hava, su toprak ve birçok çevresel faktör olmak üzere hemen her yerde bulunabilirler. Genel olarak nemli ve organik madde olan birçok yerde bulundukları söylenebilir. Çıplak gözle görülmeleri de mümkün değildir. Bunların büyüklükleri de nanometre ile ölçümü yapılır.
İlginizi çekebilir: Takviye Edici Gıda Nedir? Faydaları Nelerdir?
Neden Mikroorganizma Üretimi Yapılır?
Mikroorganizmalar yalnızca zararlı olan yapılar değildir. Bu yapıların aynı zamanda faydalı olanlarından da bahsetmek mümkün olabilir. Yaşam döngüsünün en önemli parçalarını oluşturan bu canlılar yaşamın devamında önemli bir yere sahip. Aynı zamanda şarap, yoğurt, ekmek gibi gıdaların üretilmesinde bazı mikroorganizmalara gereksinim bulunur.
Bunların yanında ilaç sektöründe oldukça önemli işlevleri bulunur. Özellikle antibiyotik üretiminde mikroorganizmaların yeri tartışılmaz boyutlardadır. Probiyotik gıdaların üretilmesinde de oldukça önemli bir yeri bulunur. Bu bakımdan mikroorganizma üretimine oldukça büyük bir önem verilir. Gıda ve ilaç sanayiinde gerekli olan mikroorganizma desteği bu üretimler neticesinde ortaya çıkar.
Mikroorganizma üretimi en önemli nedenlerinden birisi de sağlıklı tedavi yaklaşımlarının geliştirilebilmesine imkan yaratmasıdır. Özellikle birçok hastalığın tanısının konulmasında bu canlıların önemli etkileri bulunur. Aşılar, antiserumlar ve antijen gibi maddelerin elde edilebilmesinde mikroorganizma üretimine gereksinim duyulur.
Mikroorganizma Üretimi Nasıl Yapılır?
Mikroorganizmaların üretilmesinde ortam son derece önemli. Canlı ve cansız ortamlar kullanılarak üretilen bu yapılar için özel laboratuvar ortamı gerekir. Canlı üretim ortamları olarak doku kültürü, deney hayvanları embriyolu yumurta gibi ortamlar seçilir. Cansız ortamlar olarak ise genel besiyerleri ve özel besiyerleri gibi ortamlar tercih edilerek üretim gerçekleştirilir.
En iyi laboratuvar ortamlarında üretilen mikroorganizmalar tamamen doğal kaynaklar kullanılarak üretilir. Aynı zamanda üretimler kullanım amacına uygun olarak gerçekleştirilir. Kullanıcı gereksinimlerine göre tek tür ya da ihtiyaca göre uygun mikrobiyal karışımların üretimleri sağlanabilir. Böyle durumlarda ne tür bir gereksiniminiz olduğunu bilmiyorsanız uzmanlara danışarak gereken analizlerin yapılmasını sağlayabilirsiniz.
İsteğinize ve gereksinimlerinize uygun olan türler belirlenerek üretimlerin gerçekleştirilmesi mümkün olabilir. En uygun mikroorganizma üretimi konusunda profesyonel üretim tesislerini tercih etmek büyük bir önem taşır. Üretimler gerçekleştirilirken aynı zamanda birtakım testler yapılarak ortaya çıkarılan mikroorganizmaların istenilen standartlarda olmasına önem verilir.
Daha fazlası için sosyal medya hesabımızı takip edebilir ya da buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Comments