top of page
chivalricregulus

Gıdalarda Mikrobiyolojik Analiz Nedir? Neden Yapılır?

Güncelleme tarihi: 26 Nis 2023

Tüketilen gıda ürünlerin içeriğini bilmek ve içerisindeki mikroorganizmaları bilmek gıdaların güvenliği olup olmadığı hakkında bilgi verir. Gün içerisinde sürekli mikroorganizmalarla temas halinde olduğumuz için mikroorganizmalar vücutta ciddi hastalığa ve kontaminasyona neden olabilir.

Mikroorganizmalar, ekmek, peynir, bira gibi gıdaların oluşmasını sağlarken aynı zamanda bazı mikroorganizmalar gıdaların bozulmasına da neden olurlar. İnsan sağlığı için gıdaların belirli testlerden geçmesi gerekir. Gıda güvenliği için gıdalarda mikrobiyolojik analiz nedir? Neden yapılır? Sorularının cevaplarını birlikte inceleyelim.


Mikrobiyolojik Analiz Nedir?

Mikrobiyoloji tıp, çevre, gıda, tarım, kimya ve biyoteknoloji endüstrilerinde birçok önemli uygulamaya sahiptir. Mikrobiyolojik analiz ve testler, insan sağlığına zararlı olan bakteri ve virüslerin belirlenmesi için gereklidir. İnsan tüketimine sunulan gıdalar ve hayvansal yemlerde mikroorganizmaların tanımlanmasını ya da sayılmasını kapsayan biyolojik, biyokimyasal, moleküler ya da kimyasal testlerden oluşur. Genellikle hastalığa ve bozulmaya neden olan mikroorganizmalara uygulanmaktadır.

Nihai ürün analiz ve testleri herhangi bir gıda üretimi yapan bir işletme için hayati öneme sahiptir. Mikroorganizmaların yaşayabildiği ve çoğalabildiği gıda ürünlerinde ve hayvan yemlerinde ürüten kontrolünün sağlanması için rutin mikrobiyolojik analizler yapılır. Gıda üretimi yapan firmalar kendi laboratuvarlarında mikrobiyolojik analizler yaparak ürünlerin sağlıklı olarak satışa sunulmasını sağlarlar.

Gıda işleme, üretim ve kalite kontrol yapan firmalar, gıdaların içerisinde olması ve olmaması gereken mikroorganizmaları belirlemek ve sınıflandırmak için testler uygularlar. Gerekli testler ve koşullar her yiyecek ve içecek türü için bozulma parametrelerine bağlı olarak endüstriye göre değişiklik göstermektedir.

Mikrobiyolojik analiz sonrasında mikroorganizmalar sınıflandırılır. Faydalı mikroorganizmalar insan sağlığı için gerekli iken zararlı mikroorganizmalar çeşitli hastalıkların oluşmasına neden olmaktadır.



Gıdalarda Mikrobiyolojik Analiz Neden Yapılır?

Gıdalardaki mikroorganizmalar üreme ve metabolik aktivasyonları sonrasında oluşturdukları metabolitlerle gıdalarda bozulmaya neden olur. Gıda tanımına giren ürünlerin satılması ve insan tüketimine sunulması için mikrobiyolojik analiz yapılması gerekir.

Gıda zincirindeki işlenmiş gıdalar, gıda ürünleri ve yem katkı maddeleri, enzimler ve bitki koruma ürünleri için kapsamlı güvenlik testleri gereklidir. Canlıların sağlığı ve biyolojik dengenin korunması için uygulanan bu testler bakanlıklar, denetleme kurumları ve gıda işletmeleri tarafından yapılmaktadır.

Gıda üretimi sırasında meydana gelen bozulmalar hafif mide bulantısından şiddetli gastrointestinal zehirlenmeye ve ölüme kadar değişen semptomlarla gıda kaynaklı birçok hastalığa neden olmaktadır.

Mikrobiyolojik analizler sayesinde, gıdaların bozulma yoluyla insanlara, hayvanlara ve firmaya zarar vermesinin önüne geçilir. Bozulan ya da canlıya zarar veren gıda ürünleri, satışa sunulduğunda ağır sonuçları olabilir. Müşteriler şikayetçi olduğunda ya da üretici firmanın ürünleri denetime girdiğinde maddi kaybın yanı sıra müşteri güveni ve marka imajı ciddi ölçüde sarsılmış olur.

Genellikle doku, tat veya besin değerinin bozulmasıyla tanınan gıda bozulmalarına maya, küf ve bakteriler neden olabilir. Maya ve küf, meyve ve turşu gibi yüksek asitlerde bulunurken bakteriler et ve sebze gibi düşük asitli gıda ürünlerde bulunur.



Mikrobiyolojik Analiz Nerede Yapılabilir?

Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği (29.12.2021) 28157 sayılı yönetmeliğin ışığında, gıda mikrobiyolojisi analizleri yapılmaktadır.

Gıdalarda mikrobiyolojik analizler için gıdalardan numune alınır ve sonucu etkilemeyecek steril laboratuvarlarda analiz edilir. Firmalar gelen her üründen numune alarak test yapmak zorundadır aksi takdirde bozulan gıdalar ciddi sorunlara neden olabilir. Bu durum firmanın mali kaybının yanı sıra insanların ve hayvanların zehirlenmesine yol açabilir.

Gıdalarda mikrobiyolojik analiz işlemleri mikrobiyoloji laboratuvarlarında yapılmaktadır. Gıda üretimi, dağıtımı ve satışı yapan firmalar aerobik bakteri sayımı, Koliform, E.Coli, küf-maya sayımı, Salmonella Spp. Analizlerini yaparken ISO metotlarını uygularlar.


Daha fazlası için sosyal medya hesabımızı takip edebilir ya da buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.


37 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page